Hoe oud is Justus Hendrik geworden?

Geboortedatum Justus Hendrik Imthorn

Er is al heel veel bekend over het leven van Justus Hendrik Imthorn. Helaas is zijn geboortedatum nog onduidelijk. De verschillende bronnen zijn óf niet duidelijk of spreken elkaar tegen. Vooralsnog ga ik uit van 26 maart 1754.

Kerkboek Kurhessen-Waldeck

Justus Hendrik is geboren in Wolfhagen en het kerkboek van de evangelische kerk van die stad is ondergebracht bij de Evangelische Kirche von Kurhessen-Waldeck. In het boek van Wolfhagen staan onder andere de trouw- en doophandelingen. Vanwege de slechte kwaliteit zijn de teksten moeilijk te lezen. Toch is met behulp van een expert een poging gedaan om de onderstaande tekst te transcriberen.

Doop J.H. 1754
Doop Justus Hendrik 1754 [Archion, Evangelische Kirche von Kurhessen-Waldeck, bild 37]
Bovenstaand deel uit het doopregister van 1754 bevat waarschijnlijk de volgende tekst:

Johannes Imthurns Söhnlein Datto der dessen Brüder Busch förster Jost Henrich welcher ihm S. nahmen gegeben d. 26 (merz?) hat gemau…

Dus staat hier waarschijnlijk: Johannes Imthurns zoontje <Datto> die zijn broer boswachter Jost Henrich welke hem zijn zoon de naam heeft gegeven. de 26 maart?

Buitenlands huwelijk

De heer J.P. van Brakel heeft veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Katwijk en ook een enorm genealogisch archief opgebouwd. Zo heeft hij op basis van dat archief een overzicht gemaakt met de titel Huwelijken van buitenlanders in de beide Katwijken 1616-1808.

Huwelijken van buitenlanders in de beide Katwijken 1616-1808 auteur J.P. van Brakel.

Dat overzicht is gepubliceerd in het tijdschrift van de Nederlandse Genealogische Vereniging Gens Nostra jaargang 32, september (nr. 9) 1977. In dat overzicht staat het huwelijk van Justus Hendrik Imthorn en Jannetje La Fonteijn op 6.6.1788 vermeld. Ook zijn geboortedatum: 26.3.1754.

Trouwen Justus Hendrik en Jannetje. Archief J.P. van Brakel

De Werkgroep genealogie van het Genootschap Oud Katwijk beheert het archief van de heer van Brakel en dankzij die werkgroep heb ik bovenstaand archiefstuk gekregen. Dit is duidelijk de bron van zijn artikel in Gens Nostra. Helaas staat hier ook de veelgemaakte fout dat Justus Hendrik op 30.10.1826 is overleden. Dat moet 31.10.1826 zijn.

 

Geboorte van zijn kleindochter

J.H. 52 jaar?
Register van geboorten. Erfgoed Leiden e.o. toegang 401. 1812-1931 inv. 2255 pag. 193

Op 23.4.1816 wordt zijn kleindochter Jannetje Rijnsburger geboren. Zij is de dochter van Cornelis Rijnsburger (schoenmaker) en Johanna Maria Imthorn. Justus Hendrik is getuige en geeft aan dat hij 52 jaar is en dat zijn beroep deurwaarder is. In werkelijkheid is hij 62 jaar.

 

Overlijden van Justus Hendrik

J.H 64 jaar?
Overlijdens Katwijk. Erfgoed Leiden e.o. Toegang 401 inv. 2444 pag. 102

Op 31.10.1826 overlijdt Justus Hendrik. Zijn overlijden wordt bij burgemeester Hummel aangegeven door zijn zoon Johannis en de buurman Gerbrand van der Does. Johannis meldt dat zijn vader 64 jaar is geworden. Johannis weet nog wel dat zijn grootvader ook Johannis heette maar de voor- en achternaam van zijn grootmoeder waren hem onbekend. Eigenlijk is Justus Hendrik 72 jaar geworden. (denk ik).

De sleutel

De sleutel van deze vraag ligt in Duitsland. Waarschijnlijk in het Staatsarchiv Marburg. Dat wordt een volgend project.